2016. november 21., hétfő

Mit figyeljünk (még) filmnézés közben? // What to look for during watching a movie?

Van olyan rész amit nagyon szoktál várni egy filmben? Amikor felbukkan a kedvenc színészed? Vagy a szex csókjelenetet? Esetleg a könnyes-csöpögős végét amikor előkerülhet a papírzsepi? 

Én az ékszerek felbukkanását várom, és most mutatok párat az ikonikus filmes ékszerek közül! 
Kezdjük rögtön egy kakukktojással: 

Ocean's twelve - Febrgé tojás 

Nah példálul ez nem is ékszer és még nehéz is megfigyelni a film közben (...hogyan lenne könnyű mikor úton útfélen George Clooney, Brad Pitt és Matt Damon flangál a kérpenyőn...Vincent Casselről nem is beszélve).
Az eredeti Fabergé koronázási tojást 1897-ben készítette Mikhail Perkim és Henrik Wigstrom a Fabergé műhelyben, Peter Carl Fabergé vezetése alatt. Az aranyból és áttetsző sárga zománcből készült tojást a rozetták találkozásánál kétfejű birodalmi sasok díszítik, a tojás tetején pedig tíz kisebb gyémánttal foglalt hatalmas brilliáns található.
Erről már érdemes filmet forgatni, nem?

The Imperial Coronation Egg was made under the supervision of the Russian jeweller Peter Carl Fabergé in 1897 by Fabergé ateliers, Mikhail Perkhin and Henrik Wigstrom. The egg is made from gold with translucent lime yellow enamel on a guilloché field mounted at each intersection by a gold Imperial double-headed eagle. A large portrait diamond is set in the top of the egg within a cluster of ten brilliant diamonds. 
Sounds to be something worth to shot a movie about! 


A Great Gatsby art deco ékszerei

Persze aki kedveli Leonardo DiCapriot, annak ezeket a csodákat is nehéz lehetett észrevennie, de a filmben Carey Mulligen (Daisy) karaktere által viselt art deco ékszerek megérnek egy misét (vagy kettőt). A szettet a Tiffany&Co tervezte, a brilliánsokkal kirakott fejpánt, valamint az igazgyöngy karkötő is megvásárolhatóak a Tiffany honlapján (tudom, olyan ez mint a helikopterezés, úgyhogy ha valaki beújított egy-két darabot, szóljon majd, legyen kedves :))

If you were able to draw your eyes away from Leonardo DiCaprio's sophisticated charm for long enough, you have most probably noticed that Carey Mulligan (Daisy) wore art deco fine jewelry including a stunning diamond-set head piece and a freshwater pearl bracelet. Both designed by Tiffany&Co and available in the webshop (by any chance if you buy one, pls drop me a line :D) Nicole Kidman gyémánt nyakpántja a Moulin Rouge-ban

Nem annyire szeretem Nicole Kidmant, de a Moulin Rouge-ban viselt ékszereket nem lehet nem észrevenni. A képen látható 1308 darab, összesen 134 karátos gyémánttal kirakott nyakéket Stefano Canturi készítette. A becsült értékel 1 millió dollár, ami sokáig a legdrágább filmes ékszerek listájának élére repítette ezt a remekművet (a trónfosztásról kicsit később...). Jelenleg a nyakék az alkotó saját gyűjteményét gazdagítja.

The platinum and diamond necklace which had been worn by Nicole Kidman in the movie is the masterpiece of Stefano Canturi. Weighing 134 karats, the necklace boasts more than a thousand diamonds, 1308 to be exact. Estimated at 1 million dollar, it was the most expensive jewelry ever created for a movie until the next jewelry on our list appeared... 
Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (öklömnyi gyémánttal a nyakunkban) 


A 84 karátos Izadora nyakéket Harry Winston készítette, kifejezetten Kate Hudson karakterének a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt filmhez. 5 millió dollárra becsült értékével ez az eddigi legdrágább filmes ékszer. Tehát a recept mégegyszer: 52 karátnyi zafír, egy 32 karátos tökéletes gyámánt és némi kézügyesség. 
The 84-carat Isadora necklace worn by Kate Hudson in the comedy How to lose a guy in 10 days was created by famed jeweler Harry Winston. Valued at over 5 million dollar, it is the most expensive piece of jewelry ever created for a movie. Micsoda nő, és a viccből született ledendás nevetés 

Tudtátok, hogy a jelenet, amiben Rechard Gere rácsapja Julia Roberts ujjaira az ékszeres dobozt improvizáció volt? Gere csak heccelte színésztársát, de a rendezőnek annyira tetszett a felvétel, hogy megtartották. Így született a híres "micsoda nő nevetés". Abban a bizonyos dobozban pedig egy 23 rubinból (melyek mindegyikét szív alakú gyémántok vesznek körül), 1,35 millió dollárra becsült nyakék lapult.

Did you know that the memorable scene of Julia Roberts' laugh in Pretty Woman where Richard Gere snaps the jewelry box on Julia's fingers just as she reaching to grab the ruby and diamond necklace was intended as a prank? The entire scene was a practical joke put together by Gere and the staff, but it was so realistic and adorable that the director decided to keep it in the movie. That’s how the famous Pretty Woman laugh was born. Estimated at $1.35 million, the necklace boasts 23 wonderful pear-cut rubies in the center of diamond hearts. 
Az óceán szíve - Titanic

Persze tudom, mindenki letagadja - én is -, hogy ezerszer megnézte a filmet, ezerszer bőgte rongyosra magát rajta, és nem éppen az ékszereket figyelte benne. Pedig kellett volna. 
A filmben látható nyakéket Harry Winston készítette a Hope gyémánt mintájára, majd a film sikere után megbízást kapott, hogy készítse el az "izgai" "óceán szívét" egy 171 karátos szív alakúra csiszolt Ceylon zafírból, melyet 103 gyémánt vesz körül. Értékét 4 millió dolllárra becsülik. Az 1997-es Oscar díjátadón a nyakláncot az idős Rose-t játszó színésznő, Gloria Stuart viselte, az eddigi legdrágább, Oscar-díjátadón viselt ékszeré téve a darabot.

"The heart of the Ocean" is the work of Harry Winston, inspired by the famous Hope Diamond, valued at $250 million. Following the film’s great success, the creator of the pendant was commissioned to make a real Heart of the Ocean. What resulted was a 170-karat Ceylon sapphire enclosed by 103 diamonds, valued at $4 million. Gloria Stuart, the actress who played the older Rose, wore the necklace at the 1997 Oscars, making it one of the most expensive jewelry pieces ever worn at the Academy Awards festivities.Neked mi a kedvenc filmed? És a kedvenc filmes ékszered? 
What's your favorite movie? And your favorite jewelry? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése