2014. november 23., vasárnap

Hengerléstől a kalapácsolásig // From milling to hammering

Nagyon elmaradtam a bejegyzésekkel, ugye? :-) Pont azt nézegettem, hogy hiába a Facebook oldal, nem mindenki Zuckerberg hívő, és kicsit összeszedettebben is szeretnék tudósítani az oda feltett ékszerek születéséről, mert sok mindennel adós vagyok még: nem meséltem a hengerlésről, és még a kovácsolásról sem, pedig egyik témáről sem érdemes lemaradni! :-)
Soha nem gondoltam volna, hogy egy pihe-puha tollat bele lehet hengerelni a rézlemezbe, de tévedtem! Nézd csak:

Sorry for not letting you hear my voice for a while :-) I just checked my Facebook site and realized that I have some visitors who are not that big Zuckerberg funs that they would follow me on Facebook and also I haven't written a single post about the pics and jewelries I posted on my FB site yet. Neither mentioned milling nor hammering, however both of them are really interesting and worth to know more about. 
I never thought that it is so easy to press a soft feather into a copper plate, but it is! Look at this: 


Mondjuk szegény lemezt kicsit becsíptem, de nem baj, a lényeg így is látszik...A formát nem akartam túlvariálni, mert a minta szép magában is, így kör alakú lett a medál, és ovális a gyűrű.

Unfortunately I nipped the copper plate a bit, but the point is the print of the feather...so I've chosen a simple shape as the print itself is unique enough. This is how my round pendant and the oval ring was born. Ezek után márcsak egy kis reszelés, csiszolás és a medáltartó "fül" forrasztása következett.

So only a bit of rasping and the soldering the small hanger on the pendant and tadaaaam: ready


Közelről is gyönyörűséges, és tényleg megdöbbentő, hogy minden hajszálvékony pihe is látszik

I love the macro sight too and it is really so surprising that every single fluff if visible on the print 


Más-más anyagok hengerlésével más-más hatást lehet elérni. Pont ezért imádom kipróbálni ezeket a technikákat, egy nagy-nagy játszótér az egész galéria, a végeredmény pedig mindig meglepetés. Hengerelhetsz csipkét, drótót, spárgát, szúnyoghálót vagy éppen száraz falevelet, hogy én tettem a lenti gyűrű esetében...

The secret of milling is the variety of materials you try to press into the copper. This is why I love this method: no matter you've chosen a piece of lace, wire, net or a dry leaf, the result is always unpredictable. And this is what transforms the gallery into a big playground :) (dry leaf pressed into copper, see below) Miután befejeztem a hengerelt ékszereket, és learattam a babérokat a tollas szettel (azóta is imádja mindenki, én is) jött az aktuális feladat: kovácsolás…blöh
Jó-jó, persze, tudom a kovácsolt kapuk nagyon szépek meg minden, de akkor is…nem tudtam szabadulni a következő képtől, és attól, hogy én ezt nem akarom (most őszintén, ez nem valami vonzó)

After finishing my feather-set and stole the show (me and all of my friends still love it) got the next topic: hammering....bloah 
Okay, I know that the hammered iron can be really attractive, but I couldn't forget about the first pic coming to my mind for this word (and let's admit, this is not so engaging)
Nem vagyok egy lázongó típus (haha, aki plafonjavítást vállal, szóljon :-)), de megmondtam Szilvinek, hogy szívesen hengerelek inkább, de nekem nincs kedvem a kovácsolás legmélyebb bugyraiba alámerülni…aztán csak rábeszéltek! Hogy jól tették e, az a következő posztból kiderül...! ;)

I'm not a rebellion (haha) at all but that day I told Szilvi that I'm not really interested in hammering...but they finally persuaded me! Whether it was a good or bad decision...will turn out in the next post...! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése